Inhimillinen Vantaa - kaipaamme sinua!

Vaarallisia vanhuksia ja matematiikan puutetta

Tämä teksti oli alun perin tarkoitus kommentiksi toiseen blogikirjoitukseen. Koska siitä tuli niin pitkä laitan sen nyt kuitenkin omaan blogiini, joskin ilman taustan kertaamista. Asia lienee kaikille jo mediasta tuttu joskin ole tympiintynyt siihen miten väärällä tiedolla ja omituisilla kuvitelmilla lähdetään kommentoimaan. Harvat vastustajista ovat asiaan perehtynyt ja kommenteissä esitetään "argumentteja" huhujen ja oletustensa pohjalta. Kiva on ilmeisesti vastustaa periaatteesta tietämättä mistä on kyse.Jonakin päivänä varmaan huomataan vastustamaan omaa itseäänkin. Todennäköisesti tähänkin sitten tule kommentejä joista ilmenee että ei ole edes tekstiä lukenut saati ymmärtänyt......no siihen ei sitten painoarvoja voi antaakaan.

-------------------------------------- 

On ymmärrettävä että monet ovat huolestuneet "mummo-virrasta" ja omien vanhusten huonosta hoidosta. Tämä huoli kuitenkin heijastaa paljon ilmasta temmattuja uskomuksia ja ei todistettuja oletuksia. Lyhyesti sanoen:
 

1. Nämä tapaukset eivät ovat mitenkään "kaikki maailman mummot", joskin eivät ole ainoat samassa asemassa olevia. Niin kuin professori Koskenniemi on äskettäin sanonut jokaisessa erillisessä tapauksessa pitää osata nähdä myös juuri sen tapauksen erikoisluonnetta. Ollaan pahasti eksyksissä jos kaikkeen, riippumatta sisällöstä, käytetään samaa laki-shabloona. Nykyinen laki olisi antanut mahdollisuus näiden naisten kohdalla antaa oleskelulupa, näin ovat useampia juridiikkaan perehtyneitä asiantuntijoita myöntäneet. Jostain syystä ei vaan uskallettu tai haluttu näin tehdä, ilmeisesti koska pelättiin että päätös aloittaisiin käyttää "jokaisen mummon kohdalla". Tämä on pelkuruutta ottaa vastuun ja piilottautuminen pykälien taakse, vastoin yleistä juridisia ohjeita, valitsemalla erilaisista tulkinnoista vähemmän inhimillisemmän.
 

2. Mikä kriteerit näiden naisten kohdalla puolustaa heidän jääminen tänne:
- Heidän ainoa(t) lapsensa ovat pitkään olleet naimisissa Suomessa ennen tätä. Puolisot ovat täysin suomalaisia. Lapset ovat suomalaisia. Itse ovat kauan olleet suomalaisia kansalaisia. Veronsa on maksettu Suomelle.
- Mahdollisen karkotuksen seuraukset koskevat koko perhe ja perheen muita suomalaisia sukulaisia. Seurauksena voi olla perheen hajottaminen, jos karkotettujen lapset eivät kestä lähettää äitiänsä yksin takaisin, mahdollisineen perheongelmineen. Lasten mahdollisuus palata entisiin kotimaihin ei myöskään voi pitää varmana. Myöskään perheen muutto mukanaan ei ole itsestään selvää mahdollisuutena koska eivät ole kyseisen maan kansalaisina. Tässä tapauksessa taas puolison muu suku ja lasten suomalaiset isovanhemmat erottuisivat toisistaan. Tragedia koskee valtaosin siis suomalaisia alkuperäisiä kansalaisia,, eikä ulkomaalaisia ainoastaan.
- Molemmat näistä äideistä ovat leskiä, heillä ei ole muita lapsia kotimaassaan, ja he ovat sairastuneet sen verran etteivät enää pärjää ilman lastensa apua ja tukea. Näissä maissa vanhusten huolto ei ole hoidettu yhtä "tehokkaasti" kun meillä, jossa vanhukset ilman muuta saa tarvitsemansa (?) "hoitoa" laitoksissa. Venäläinen rouva toispuolisesti halvaantuneena tarvitse ympärivuorikautista apua.
- Perheet ovat luvanneet kustantaa äitiensä olemista ja hoitoa kokonaan, mitä minun mielestäni ei edes pitäisi olla edes edellytys. Perhe on kyllä veronsakin maksanut. Perheet ovat suomalaisina täysin suomalaisen sosiaaliturvan piirissä ja todennäköisyys että karkotuksen aiheuttama tragedia, suru ja murhe aiheuttaa ainakin jossakin perhejäsenissä jaksamisongelmia, sairauksia tai työkyvyttömyyttä tai vastaava on ilmeinen. Myös perheen lapset voivat joutua kärsimysten uhriksi, jonka seuraukset voivat olla pitkävaikutteista. Tästäkään mahdollisuudesta ei voi sulkea silmiänsä ja sen takia pelkään että karkotus käy kalliimmaksi Suomelle äitiä kohti kun jos nämä saisi muutamina jäljellä olevina elinvuosina elää Suomessa pääosin lastensa kustannuksilla.
 

Mitään todistettava mummo-virta Suomeen tuskin on kun katsoo kaikki nämä kriteerit jotka näiden äitien kohdalla täyttyvät. Ei myöskään tarvita lakimuutosta joka avasi suuremman virran vaan ryhtiä ja järkeä uskalla käyttää nykyistä lakea sen hengen mukaan, jossa voi antaa oleskelulupa jos karkotus johtaa inhimillisesti kohtuuttomiin seurauksiin, joista näiden tapauksissa kyllä on todistettu lääkärilausuntoa myöten.
 

2. Suomalaisten vanhusten hoito on alle kaiken kritiikin. Vanhuksia ei arvosteta, vaan kastsotaan kustannuseränä. Suomalaiset vanhukset laitoshoidossa eivät ole saaneet nekään muutta lastensa luo. Toki nyt on laki muuttumassa tässä asiassa, vaikka hitaasti sekin etenee. Suomessa aikuisten vanhempia ei myöskään lasketa perheeseen kuuluvan, niin kuin vielä aikaisemmin oli asian laita ja edelleen on tilanne suurimassa osassa maailmassa. Ikävä on tilanne ja kaipaa muutosta ja ennen kaikkea asenteen muutosta.
- Muutoksen aikaansaamiseen tarvitaan inhimillinen lähestyminen asiaa kohti. Kun tämä puutu ei mitään muutu. Selän kääntäminen näille ulkomaalaisille Äideille ja omille vanhuksille on seuraus ihan samasta välinpitämättömyydestä ja asenteesta eikä ole odotettavissa paremmat olot omille vanhuksille niin kauan kun ei riitä ymmärrystä näille äideillekään. Monet kuvittelevat että kyse on pelkästään rahasta joten pistävät nämä asiat toisiaan vastakkain, kun todellisuudessa on kyse asenteellisesta ja priorisoinnillisesta ongelmasta, joka pitää hoitaa paljon syvemmällä tavalla. Puolustamalla näitä Äitejä puolustamme omia vanhuksia, ja vastustamalla inhimillisyyttä heitä kohti vastustaa samalla inhimillisyyttä kauttaaltaan. Eri asia on sitten että epäinhimillisyyden rinnalla voi kukoistaa tahto että Minut ja Minun läheisiä, myös vanhempia hoidetaan, mutta se ei ole inhimillisyyttä vaan vain yhden itsekkyyden muoto. Siinä ei mitään väärä jos liittää siihen myös huoli muista.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Raija (nimimerkki)

Eika pida unohtaa, etta suomalaiseen on sisaanrakennettuna omituinen piirre, syyllisen (syntipukin) etsiminen. Kaava toistuu mita mielikuvituksellisimilla tavoilla. Itsena nostaminen toista aliarvioimalla, on sita kuuluisaa suomalaista huonoa itsetuntoa. Nama kaksi mummoa ovat juuri niita, joita suomalainen yhteiskunta eniten potkii, eli lyo jo lyotya. Raukkamaista sanoisin.

Nyt taas on tehty karpasesta harkanen. Tamakin toistuu Suomessa jatkuvasti, johtuen siita, etta rakenteet ovat jaykat ihmisille sopimattomat. Lakia luetaan kuin piru raamattua ja oma paattelykyky ja ehka myos ammattitaito ovat tainneet jaada ajan jalkoihin. Byrokratia vie jarjettomasti resursseja ja rahaa ja kuitenkin asiat ratkeavat vasta korkeimmissa oikeusasteissa.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Ei ole oletus eikä huhu, että korkein hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen mummoasiassa ja se päätös on: mummot ulos maasta. Ja korkeimman oikeuden periaate (kuin myös oikeusvaltion) on; "tätä kaikki noudattakoot". Eli korkeimman oikeusasteen päätöstä noudattakoot jokainen; mummot ja muumiot ja kaikki siinä ympärillä.

Vanhat Tavat... (nimimerkki)

Jos vanhustenhuollon tila ja vanhusten kohtelu, siis edes se mikä julki tulee, on tiedossa, mummoarmeijan maihinnousua on turhaa pelätä!
Kun omatkin vanhuksemme pelkäävät joutumista laitokseen, miten kuvitellaan ulkomailta asti tänne kitumaan jonkun haluavan?
Maamme laitoksien asukkaat ovat täysin vailla ihmisoikeuksia, oikeudet kun ovat ainoastaan kivan näköisiä paperilla!
Lastensuojeluakin kehutaan maailman parhaaksi, systeemin hampaissa olleiden itsemurhia taas ei uskalleta edes tilastoida, tilaston vuotamisen pelossa!
Heikkojen asiat maassamme ovat mahdoton edes painajaisissa hahmottaa, ellei ole systeemin rattaisiin joutunut omakohtaisesti, tai läheisensä systeemille menettäneet! Vaikka koulukoteja perhekodeiksi nykyisin kutsutaan, meno ei ole mihinkään muuttunut vuosikymmeniin! Eristys ja pakkolääkitys on arkea, lääkityksenä sairaaloissa vakaviin psykooseihin lyhyeksi ajaksi käytettyjä suurannos neuroleptejä syötetään laitoksissa lapsille ja vanhuksille pitkiä aikoja, moisia kun ei missään nimessä kasvavalle lapselle saisi antaa lainkaan! Mutta kun tätä se käytäntö on!

agendo2 (nimimerkki)

Tämä artikkeli on täyttä asiaa.
Suomalaisen perhekäsityksen muuttumisen syitä voidaan pohtia.
On selvää myös, että aikuisten lasten mahdollisuutta omien vanhempien huoltoon pitää mahdollistaa siirtämällä heitä samalle paikkakunnalle.

Suomalaisten vanhusten hoito ei todellakaan vastaa käytännössä sivistysvaltion eettisiä vaatimuksia. Vanhusten arvostus on laskenut Suomessa hälyttävälle tasolle vääristyneen perhekäsityksen johdosta.

Yhteiskunta ei ole terve, jos perhekäsitys romutetaan, aikuiset elävät kuin sinkut työ-ja urakeskeisesti, lapset ja vanhukset sysätään yhteiskunnan vastuulle.

Tässä venäläis-ja egyptiläismummon tapauksessa professori Koskenniemi toi terveen ja myös laillisen asenteen hyvin esille. Samalla hän suomi myös mielestäni aiheellisesti poliittista johtoamme rohkeuden ja saamattomuuden puutteesta tässä mummoasiassa.

Erityisesti venäläismummon tapaukseen liittyy epämiellyttävä, aivan omia tarkoitusperiään ajavan SAFKA:n toiminta. Sen pääideologi kohudosentti Johan Bäckman ja hänen "oikea kätensä" kirkkoherra Juha Molari ovat valinneet hänet yhdeksi uhreistaan, joiden avulla järjestö haastaa poliittista riitaa Suomen ja Venäjän välillä. Uhriksi kelpaa jokainen, jonka tapauksesta voi kehitellä Venäjän mediassa suuren draaman venäläisten oikeuksista Suomessa tai Virossa. Heille suomalaisvanhusten asema on sivuseikka, mutta venäläisten asema Suomessa on ykkönen. Samoin kuin venäläislasten asema Venäjällä ( katulapset ) on sivuseikka, mutta venäläislasten asema Suomessa on suurennuslasin alla.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

http://www.migri.fi/download.asp?id=Oleskelulupahakemukset+2009;1531;{F2ED985E-FA5B-4EC4-96ED-2E2E1542DA96}

Vähän tilastoa, silmäänpistävä on selviä eroja muu perheenside ja työntekijän oleskeluluvaissa kansallisuuksien mukaan.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

http://www.migri.fi/download.asp?id=Oleskelulupahakemukset+2009;1531;{F2ED985E-FA5B-4EC4-96ED-2E2E1542DA96}

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Eipä tunnu onnistuvan linkkien laitamista, eli jos tämä toimi, sen jälkeen tilastot ja oleskelulupatilastot.

http://www.migri.fi/netcomm/?language=FI

Vanha demari (nimimerkki)

"Nämä tapaukset eivät ovat mitenkään ”kaikki maailman mummot”, joskin eivät ole ainoat samassa asemassa olevia."

Juuri siksi, koska he eivät ole ainoita, kukaan ei voi tietää, kuinka paljon mummoja on tulossa. Maahanmuutovirasto arvioi, että samassa asemassa olevia on vähintään satoja. Näiden mummojen kohdalla heidän omaisensa osoittavat tavatonta röyhkeyttä. Mummot haetaan ensin tänne muka turisteina ja sitten noin vain vaaditaan, että heidän on saatava jäädä tänne.

"Niin kuin professori Koskenniemi on äskettäin sanonut jokaisessa erillisessä tapauksessa pitää osata nähdä myös juuri sen tapauksen erikoisluonnetta."

Koskenniemen kohdalla oikeustieteelliset opinnot ovat menneet hukkaan tai sitten hän ei ole näkevinään, että tuomioistuinten päätökset on pantava täytäntöön. Täytäntöönpanija ei voi itse päättää, mitä päätöksiä pannaan täytäntöön. Mikä siinä on niin vaikeata ymmärtää?

"Nykyinen laki olisi antanut mahdollisuus näiden naisten kohdalla antaa oleskelulupa, näin ovat useampia juridiikkaan perehtyneitä asiantuntijoita myöntäneet."

Koska heille ei oleskelulupaa annettu, heidät on tietenkin käännytettävä? Pitäisikä jokaisen päätöksen kohdalla kysyä ns asiantuntijoiden mielipidettä, saako sen panna täytäntöön?

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Pikakatselu tilastoihin kertoo ainakin että nämä sairaat, yksinäiset vanhukset joiden lapset ovat vakiintuneessa avioliitossa (ei mitään valeliittoa) jo pitkään olleet, rehellisiä suomalaisa kansalaisia, kuuluvat siihen 1/5 osaan viime vuoden oleskelulupaan hakeniden joukkoon , joille ei annettu lupaa jäädä ja siihen 1/7 osaan Venälisistä joille ei annettu oleskelulupa. Reilua peliä?

"Kukaan ei voi tiedä" ja "arvioi" ovat hyvion kehnoja perusteita olettaa että mummovirta uhkaa....Kukaan ei ilmeisesti uskalla laskea, ettei liian pienet luvut vetää maton "argumentin" alta.

Keneltä oikeusoppi on mennyt hukkaan, niiltä jotka sanovat että tänne olisi ollut laillista jäädä tai niiltä  jotka eivät sitä puolustaa, tuskin on Vanhan Denmarin arvioitavissa.

Omaisten näyttää olevan välittäviä ja nöyriä ihmisiä jotka ovat toiminneet niin kuin kunnon ihmisen pitääkin toimia kun omaa äitiä/anoppia on ilmeiseen hätään, jopa hengenvaaraan joutunut, Pelastaa tilanteista ja uskoo että Suomi on inhimillinen maa, mutta sitä vastoin kohdanneet röyhkeyttä ja välinpitämättömyyttä.

Siili (nimimerkki)

”Kukaan ei voi tiedä” ja ”arvioi” ovat hyvin kehnoja perusteita olettaa että mummovirta uhkaa…."

On kuitenkin perusteltua olettaa, että maahanmuuttovirastolla on realistisempi kuva potentiaalisesta ongelmasta, kuin täällä mutuja heittävällä kirjoittajalla.

"Kukaan ei ilmeisesti uskalla laskea, ettei liian pienet luvut vetää maton ”argumentin” alta."

Jälleen mutuilet lahjakkaasti. Mutta kyllä maahanmuuttovirastolla on tietoa. Vastaavia hakemuksia on satoja, eivätkä useimmat maahanmuuttajat tee tiukan käytännön tietäen edes hakemuksia. Eivät nämä mediassa esillä olleet mummot ole mitenkään poikkeuksellisia muutoin kuin että heidän perheensä ovat pitäneet julkisuudessa kovaa meteliä.

Iäkkäät naiset tuppaavat olemaan sekä leskiä että usein myös sairaita. Jos viesti kulkee, että tuo on riittävä peruste päästä Suomen sosiaaliturvan pariin, hakemusten määrä räjähtää. Kun hakijoita pitää käsitellä yhdenvertaisesti, mummotulva on taattu.

Periaatteessa voisi olla ihan paikallaan, että ulkomaalaisesta mummosta huolehtivat voisivat pitää hänet täällä pysyvän turistiviisumin alaisuudessa.
Nollasosiaaliturvalla, tietty, ja yhteiskunta laskuttaisi käytetyistä palveluista käyvän hinnan. Voi kuitenkin olla niin, että Antonovan tapauksessa hänet maahan tuottanut perhe olisi jo konkurssissa, onhan liikuntakyvytön Antonova viettänyt melkoisen tovin sairaalahoidossa.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Mututuntuma on -toistaiseksi, mutta normaalilla logiikalla ja matematiikalla siihen voi silläkin nähdä ettei voi olla tulvasta kyse -jollei antaa niin löysät kirteerit kun mainitsemiasi: eihän siihen riittäisi että on iäkäs ja sairas leski VAAN ainoa(t) lapsi/lapset asuvat jo perheellisinä Suomessa, suomalaisina kansalaisina, suomalaissyntyisen puolison ja lapsiensa kanssa, jolloin (lapsilla)ei ole mahdollisuus muuttaa entiseen kotimaahansa ilman kohtuuttomia vaikutuksia suomalaiselle perheelle sukuineen. Jokainen suomalainen joutuu nyt pelkäämään tilannetta jolloin lapsi -tai itse- rakastuu ulkomaalaiseen ja menee naimisiin että ikävä ero sunntaan tai toiseen uhkaa.

Minusta on paitsi inhimillistä näiden vanhuksia kohtaan myös täysin kohtuullista että suomalaisia (alkuperältään) jotka asia kiperästi koskee, eivät asettaisiin tämänkaltaiseen ahdinkoon. Ja jos nyt vain rahasta välittää: olen jo sanonut että sekin luultavasti maksaa Suomelle enemmän kuin vanhusten jääminen tänne.

heidi (nimimerkki)

Kuvitteellinen tilanne: äiti (vaikkapa venäläinen), isä, kaksi lasta ja se mummo (tietysti venäläinen).
Äiti on mennyt suomalaisen isän kanssa naimisiin ja saivat kaksi lasta, mummo tulee Venäjällä senvertas huonoon kuntoon, ettei auta kuin lykätä hoitokotiin tai alkaa omahoitajaksi.
Äiti on kasvatettu kunnioittamaan vanhempia ja hoitokoti ei tule moraalisesti hänelle edes kyseeseen. Isällä ja äidillä on hyvin palkatut työt kuitenkin Suomessa ja lapsilla kavereita koulussa...
Ainoaksi vaihtoehdoksihan sitten jää se avioero, siis jos mies on sitä mieltä ettei töistään voi luopua kun tulee vielä yksi ihminen perheeseen ruokittavaksi.
Vaihtoehtoinahan on tosiaan muuttaa koko perhe sinne Venäjälle jolloin tulot ovat: eläke n.120e, 2x153e työttömyysrahaa (siis jos on Venäjän kansalaisuus), eli taitaisi jäädä 1x153e (jos äiti on älynnyt säilyttää Venäjän kansalaisuuden), lapset eivät olisi Venäjän kansalaisia jolloin lapsilisä jäisi saamatta...
Tietysti olisi mahdollista hakea vielä toimeentulominimitukea...
Toisaalta Suomessa olisi ne hyvin palkatut työt jolla mummo hyvin elätettäisiin...
Eli avioero ja huoltajuusriidat. Äiti pakotettiin valitsemaan lastensna ja äitinsä välillä. Valitsi lopulta äitinsä, koska lasten isä kuitenkin jäisi lasten seuraan... Surullista!
Jos perhe olisi suunnitellut asiat etukäteen ja hommanut molemmille vanhemmille kansalaisuuden sekä työn Venäjältä, sekä hakenut lapsilleen Venäjän kansalaisuuden, niin eipäs heillä mitään hätää olisi Venäjällä ollut...
Suomalaiset (kaikki), eivät suostu ymmärtämään, miksi vanhusta ei voisi lykätä hoitokotiin, näinhän he aikovat tehdä omille vanhuksilleen kun se aika tulee!

Toimituksen poiminnat